Penafian :

Blog ini adalah blog peribadi untuk berkongsi ilmu pengetahuan, dapatan, hasil pemerhatian penulis berkaitan tanaman dan cara2 berkebun. Mungkin ianya berbeza dengan hasil dapatan tuan2 / puan2 kerana banyak faktor2 yang boleh mempengaruhi keputusan dan hasil pemerhatian dan kajian. Tuan2 / puan2 mestilah mendapatkan maklumat yang benar dan sahih dari agensi berkaitan untuk tujuan rasmi dan berbentuk komersial. Penulis dan blog JomTanamSayur ( JTS ) tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian akibat penggunaan maklumat di dalam blog ini. Sebarang perkongsian samada artikel, gambar atau video digalakkan untuk diletakkan link blog ini sebagai rujukan masa depan. Terima kasih

Video Terbaru @JomTanamSayur

Sabtu, 15 Jun 2019

Kebun Kaki Persegi ( Square Foot Garden )

Kebun Kaki Persegi atau Square Foot Garden bermatlamat memudahkan pekebun menanam banyak jenis sayuran dalam keluasan yang sama berbanding kebun tradisi.

Kebun kaki persegi lebih mudah dibuat pada batas timbun dengan penghadang. Ini kerana keluasan batas dapat digunakan sepenuhnya.

 Batas timbun asas dan penggunaannya

Beberapa kombinasi tataletak ( layout ) batas timbun kaki persegi ( square foot raised bed )

Bergantung kepada keluasan tanah, kebun kaki persegi dapat dibuat dari yang bersaiz 1' x 1' dan bertambah lebar dan panjang seterusnya bergantung kepada pekebun.

Manakala untuk ketinggian batas timbun kaki persegi pula adalah disyorkan setinggi 1' ( 1 kaki).
Pelbagai kombinasi tanaman boleh dibuat berdasarkan keutamaan masing2.

Kebun kaki persegi ( square foot garden ) dinamakan sebegitu kerana ianya dibahagikan mengikut ukuran 1' x 1' ( 1 kaki x 1 kaki ).

Setiap kaki persegi akan diperuntukkan untuk satu jenis tanaman atau sejumlah tanaman ( kuantiti ). Pembahagian mengikut unit satu kaki persegi membolehkan kepadatan tanaman ditambah dan penggunaan tanah yang optima.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...