Penafian :

Blog ini adalah blog peribadi untuk berkongsi ilmu pengetahuan, dapatan, hasil pemerhatian penulis berkaitan tanaman dan cara2 berkebun. Mungkin ianya berbeza dengan hasil dapatan tuan2 / puan2 kerana banyak faktor2 yang boleh mempengaruhi keputusan dan hasil pemerhatian dan kajian. Tuan2 / puan2 mestilah mendapatkan maklumat yang benar dan sahih dari agensi berkaitan untuk tujuan rasmi dan berbentuk komersial. Penulis dan blog JomTanamSayur ( JTS ) tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian akibat penggunaan maklumat di dalam blog ini. Sebarang perkongsian samada artikel, gambar atau video digalakkan untuk diletakkan link blog ini sebagai rujukan masa depan. Terima kasih

Video Terbaru @JomTanamSayur

Selasa, 12 Februari 2019

Batas Bukit @ Hugelkultur @ Hillculture

Batas bukit atau hugelkultur dalam bahasa Jerman atau hillculture dalam bahasa Inggeris adalah salah satu bentuk batas timbun.


Dahan, ranting dan daun mempelam sebagai bahan asas batas bukit aka hugelkultur / hillculture

Bezanya batas bukit atau hugelkultur biasanya menggunakan bahan2 yang banyak didapati dihutan atau persekitaran seperti pokok2 kayu tumbang atau yang dipotong, dahan2, ranting2 , daun2 dan sebagainya sebagai asas.

Imej kredit : richsoil.com
 Batas bukit selepas 1 bulan

Imej kredit : richsoil.com
 Batas bukit selepas 2 bulan

Imej kredit : richsoil.com
Batas bukit selepas 1 tahun

Bahan2 ini disusun dengan yang besar dibawah, yang sederhana ditengah dan yang kecil di atas sekali dengan bentuk bukit iaitu tinggi di bahagian tengahnya.

Kompos dan tanah kemudiannya akan ditambah di atas dan celah2 bahan2 tadi.

Batas bukit boleh terus ditanam dengan tanaman atau dibiarkan dahulu.

Fungsi kayu2, ranting2 adalah sebagai penyimpan air jangka panjang untuk tanaman diatasnya dan juga sebagai kompos bila sudah mereput.

Batas bukit boleh dibuat samada dengan mengorek tanah atau tanpa perlu mengorek tanah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...