Pokoknya telah dipangkas untuk mengelakkan ketinggian berlebihan yang akan mengganggu sekitaran.
Dahan dan ranting yang rendah menyebabkan buah mangga epal hijau ini terjuntai hingga ke tanah / rumput.
Mangga epal ini agak manis bila masak. Buahnya boleh dibiarkan masak dipokok atau diperam.
Buah muda atau matang boleh dibuat kerabu mangga atau jeruk, halwa dan sebagainya.
Boleh juga dicicah sambal belacan, kicap bercili atau bergaram sahaja.
Buah yang betul2 tua sudah tiada getah. Buah matang masih mempunyai getah yang pekat manakala buah muda mempunyai getah lebih cair.
Warna buah lebih cerah bila sudah matang dan akan kekuningan bila masak.
Video dibawah adalah berkaitan buah mangga epal di halaman rumah kebun bandar Jom Tanam Sayur ( JTS ).
Selamat berkebun ...
Sentiasa sihat & selamat ...
#JomTanamSayur
#Mangga
#Mango
Tiada ulasan:
Catat Ulasan