Tapai diperbuat dari beras pulut yang di campur dengan ragi ( yis ), dibungkus dan diperam.
Kualiti beras pulut, ragi, daun pembungkus dan proses pembuatan yang betul mempengaruhi hasil tapai.
Setelah sehari atau dua, tapai sudah "masak" dan bolehlah dimakan. Tapai sangat sedap jika dimakan sejuk.
Antara daun yang digunakan untuk membungkus tapai adalah daun getah, daun pisang, daun ketapang, daun keladi, daun rambai, daun koko dan lain2 lagi daun yang sesuai.
Selamat berkebun ...
Sentiasa sihat & selamat ...
Artikel berkaitan :
#JomTanamSayur
#KebunBandar
#BatasTimbun
#BatasTimbunTropika
#RaisedBed
#GardenRaisedBed
#TropicalRaisedBed
#Permakultur
#Permaculture
#KebunBandar
#BatasTimbun
#BatasTimbunTropika
#RaisedBed
#GardenRaisedBed
#TropicalRaisedBed
#Permakultur
#Permaculture
#Tapai
Tiada ulasan:
Catat Ulasan