Video Terbaru @JomTanamSayur

Ahad, 22 Ogos 2021

Keenakan Tapai Daun Getah

Tapai adalah sejenis makanan manis tradisional orang Melayu. Namun begitu ada juga orang yang tidak gemar kepada tapai.

Tapai diperbuat dari beras pulut yang di campur dengan ragi ( yis ), dibungkus dan diperam.

Kualiti beras pulut, ragi, daun pembungkus dan proses pembuatan yang betul mempengaruhi hasil tapai.

Setelah sehari atau dua, tapai sudah "masak" dan bolehlah dimakan. Tapai sangat sedap jika dimakan sejuk.

Antara daun yang digunakan untuk membungkus tapai adalah daun getah, daun pisang, daun ketapang, daun keladi, daun rambai, daun koko dan lain2 lagi daun yang sesuai.

Tapai daun getah dikatakan lebih sedap berbanding tapai daun pisang dll

Daun getah memberikan bentuk yang menarik / unik

Tapai adalah makanan tradisi yang telah di tambah baik

Tapai balutan daun getah #shorts

Selamat berkebun ...
Sentiasa sihat & selamat ...

Artikel berkaitan :




#JomTanamSayur
#KebunBandar
#BatasTimbun
#BatasTimbunTropika
#RaisedBed
#GardenRaisedBed
#TropicalRaisedBed
#Permakultur
#Permaculture
#Tapai



Tiada ulasan:

Catat Ulasan