Video Terbaru @JomTanamSayur

Selasa, 29 November 2016

Khasiat, manfaat, faedah dan kelebihan bawang putih

Selain dari baunya yang mungkin kurang menyenangkan sesetengah orang, bawang putih ternyata mempunyai pelbagai manfaat, kelebihan, faedah serta khasiat tersendiri.

Bawang putih diketahui sangat popular digunakan dalam masakan oleh pelbagai bangsa di dunia ini. Harga bawang putih ternyata relatif tinggi atau mahal berbanding bawang merah atau bawang besar.

Khasiat, manfaat, faedah dan kelebihan bawang putih
Bawang putih yang banyak khasiat

Dibawah ini di senaraikan beberapa kelebihan, khasiat, faedah dan manfaat bawang putih dalam kehidupan masa kini. Kegunaan bawang putih boleh dikategorikan kepada beberapa aspek :

1 Aspek kesihatan

1.1 Dapat mengurangkan, menyembuhkan atau melambatkan demam dan selsema.
1.2 Berkhasiat melawan kanser kerana kadar antioksidan yang tinggi.
1.3 Melancarkan peredaran darah
1.4 Dapat mencegah masalah pembekuan darah
1.5 Mengekalkan stamina
1.6 Membantu menurunkan berat badan
1.7 Membantu mencegah hipertensi
1.8 Mengandungi vitamin dan mineral yang bertindak sebagai anti-kanser, anti-virus, anti-racun
1.9 Membantu menurunkan darah tinggi, mengurangkan gula dalam darah
1.10 Rendah kalori dan kaya nutrisi
1.11 Dapat mengawal kolesterol jahat
1.12 Membantu mencegah penyakit saraf
1.13 Dapat digunakan untuk mengurangkan sakit gigi
1.14 Meningkatkan metabolisma badan
1.15 Mencegah kerosakan hati
1.16 Mengurangkan risiko sakit jantung


2. Aspek kecantikan

2.1 Bawang putih berkesan untuk kecantikan kulit
2.2 Menyuburkan rambut
2.3 Menghilangkan ketuat dan panau
2.4 Anti kelemumur
2.5 Anti penuaan
2.6 Mengurangi uban
2.7 Mencantik dan menguatkan kuku

Pendek kata , memang banyak manfaat dan kelebihan bawang putih
Jom Tanam Sayur - Tanam Sendiri Makan Ramai2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan